MP900362858 

Úvodník

15 let TOB
Marie Báčová, ČKAIT, Praha
 

Provádění a jakost staveb, provoz budov

Vyhodnotenie dvojročnej prevádzky nízkoenergetického bytového domu
Ivan Chmúrny, Stavebná fakulta STU v Bratislave
Výsledky z hodnotenia dvojročnej prevádzky nízkoenergetického bytového domu v Tvrdošíne z hľadiska potreby energie na vykurovanie a prípravy teplej vody. Dokumentované je využitie elektrickej energie, zemného plynu a slnečnej energie na celkovú dodanú energiu a primárnu energiu. Údaje sú z prevádzky podľa meradiel energií trhových dodávateľov.
 

EPBD II

Proč bylo třeba, aby Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta republiky?
Marie Báčová, ČKAIT, Praha
Zdůvodnění prezidenta republiky k jeho vetu novela zákona o hospodaření energií. Závazek ČR k implementaci předpisů EU do národní legislativy, který je důvodem k přehlasování veta. Základní požadavky na stavby podle Směrnice Rady 89/106/EHS a podrobný rozbor požadavku na úspory energie a tepla. Projednávání druhé evropské energetické směrnice v orgánech EU a ČR. Komentář k vetu prezidenta republiky.
 
K zavedení EPBD II v ČR
Jiří Šála, ŠÁLA – MODI, Praha
Další rozšíření průkazů energetické náročnosti budov v praxi, jejich potřebnost, problémy s prosazováním. Plnění cílů a představ EU podle novely EPBD II a našich navazujících právních předpisů.
 

Navrhování, teorie, průzkumy

Vlhkostný profil ako počiatočná podmienka pri analýzach HAM
Marián Vertaľ, Dušan Katunský, Diana Buriková, Technická univerzita Košice Ústav pozemného staviteľstva, Katedra fyziky budov
Článok pojednáva o možnostiach zadania počiatočných podmienok výpočtu pri numerických analýzach komplexného prenosu tepla a vody v stavebných materiáloch pri dynamických okrajových podmienkach (HAM analýza).
 

Energetické úspory, ekonomika, efektivnost

Energetický posudek domu
Lubomír Křivka, Architektonická kancelář Křivka, Praha
Energetický posudek domu jako komplexní soubor informací, potřebných k rozhodovacímu procesu snižování energetické náročnosti domu. Rozbor a návrh ve vazbě na stavební úpravy domu, cenu realizace navržených opatření i dosažené úspory potřeby tepla na jeho vytápění, možnost volby rozsahu a kvality provedení opatření, dvojí zpracováním PENB.
 
Malé firmy v současné krizi
Milan Cikánek, nezávislý konzultant ČKAIT
Současná ekonomická krize má vliv na situaci ve stavebnictví, zejména na malé firmy, které nacházejí menší uplatnění na trhu práce. Shrnutí stavu, prognózy, doporučení.
 

Pasivní domy

Pasivní domy z environmentálního hlediska
Karel Srdečný, EkoWATT, Praha
Pasivní domy přinášejí svým obyvatelům různá pozitiva. Jsou však chápány i jako společenský přínos, neboť šetří energii, a tím i znečištění životního prostředí. Lze se setkat s námitkou, že materiálově náročnější pasivní dům sice spotřebuje málo energie na provoz, ale ve srovnání s ne-pasivní výstavbou spotřebuje více stavebních materiálů (zejména izolací), jejichž výroba také životní prostředí zatěžuje.
V minulém roce EkoWATT proto kvantifikoval parametry několika konkrétních pasivních domů v ČR. Výzkumný projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí ČR. Bylo porovnáno 6 domů, v nichž byly použity různé stavební konstrukce. Jsou zde jak dřevostavby, tak domy s nosnou betonovou konstrukcí i další konstrukční systémy. Vzorek vybraných domů nemůže plně reprezentovat všechna používaná konstrukční řešení, domníváme se však, že důležité typy jsou zde zastoupeny.
 
První český pasivní dům pro seniory bude stát v Modřicích
 
Panelové dřevostavby v reálném socialismu
Luděk Liška, EUROPANEL, Liberec
Dnešní boom panelových dřevostaveb má svoje kořeny v jejich stotřicetileté historii. Ta se psala i v Čechách, a to v průběhu celého dvacátého století, včetně období „budování socialismu". V článku „Historie panelových dřevostaveb", který vyšel v časopisu Tepelná ochrana budov č. 1/2012, jsem popisoval vznik a vývoj dvou nejpoužívanějších prefabrikovaných panelových systémů pro dřevostavby. První, který navrhl a v roce 1880 patentoval dánský rytmistr Johann Gerhard Clement Döcker, je založený na panelu s dřevěným rámem. Z továren Christoph & Unmack z Niesky a Černous se exportoval do celého světa.
Naproti tomu ze Spojených států amerických se po celém světě rozšířil druhý typ prefabrikovaného panelu pro dřevostavby Structural insulated panels, zkráceně SIPs. Konstrukční izolované panely poprvé použil v roce 1952 architekt Alden B. Dow pro stavbu domů v Midlend v Michigenu. Pojďme spolu nahlédnout, co se v oboru panelových dřevostaveb za socialismu dělo u nás.
 

Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Přehled vybraných ČSN vydaných v květnu až říjnu 2012
Jan Kolomazník, ÚNMZ
Nové normy z oblasti tepelných izolací a tepelněizolačních výrobků, nová ČSN pro podlahy a 2 nové části souboru evropských rámcových norem pro posuzování udržitelnosti budov.
 

Materiály a výrobky pro stavby

K prostupu tepla reflexními tepelnými izolacemi
Pavel Kopecký, ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Na trhu s tepelněizolačními materiály lze koupit mimo obvyklé izolační výrobky i tzv. reflexní tepelné izolace. Může se např. jednat o kombinaci plastové fólie s uzavřenými vzduchovými polštářky s několika vrstvami pokovené fólie. Prodejci reflexních izolací často tvrdí, že součinitel tepelné vodivosti reflexní tepelné izolace dosahuje hodnot nižších, než 0,01 W/(m·K). Jeden prodejce sděluje tuto skutečnost spotřebiteli jinou formou: tři centimetry reflexní tepelné izolace se vyrovnají dvaceti centimetrům minerální vlny. Jsou ale takové vlastnosti vůbec fyzikálně možné?
 

Podpora a motivace

Aktualizace Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP
Soutěže a ocenění
 

Vzdělávání – konference – recenze

Recenzia publikácie
Ivan Chmúrny, Stavebná fakulta STU v Bratislave
 

Informační servis

Zahraniční výběr
 

Informace ČKAIT

Semináře OK ČKAIT
PROFESIS – profesní informační systém ČKAIT
 

Informace Sdružení EPS

Představujeme členskou základu – Rapol, s. r. o., Jindřichův Hradec
 

Informace AVMI

Reflexe u netransparentních konstrukcí
Roman Šubrt, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Článek se věnuje praktickému vlivu reflexních fólií jako tepelných izolací u netransparentních konstrukcí. Jsou porovnávány konstrukce s nulovou až 320 mm silnou tepelnou izolací s použitím nulové až desetinásobné vrstvy reflexní fólie.
 
Informace AVMI