MP900362858TOB 5/2015

 

Architektura a úspory energie

Revitalizácia Kuwaitskych vodných veží a ich nové využitie

Peter Černo, Cerno+Architekten, Mnichov, Německo
Navrhovaný projekt bude výraznou atrakciou v Arabskom zálive jak originálnou kombináciou jestvujúceho a nového, moderným konceptom a architektúrou, tak futuristickými formami vzdelávania a zábavy.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Srovnání výsledků energetických simulací budovy s reálným provozem

Libor Šteffek, Jiří Kalánek, Milan Ostrý, Vysoké učení technické v Brně

Zvyšující se zájem veřejnosti o energeticky efektivní budovy přináší pro stavební oblast potřebu znát chování budovy z hlediska tepelné, akustické čí světelné pohody. Proto se využívají nejrůznější počítačové simulace, které modelují budovu během různých klimatických a provozních podmínek. Takové simulace jsou velmi výhodné, protože pomáhají ještě před vlastní realizací budovy prověřit její projektované parametry a dávají tak podklady k případné optimalizaci jejího návrhu.

Jak ovšem virtuální výpočty reflektují reálný stav, to je otázkou, kterou zodpoví pouze dlouhodobá měření na již realizovaných a provozovaných domech. Další důležitou skutečností jsou tepelněakumulační schopnosti konstrukčních částí budovy, které mohou v kombinaci s vhodně zvolenou orientací budovy ke světovým stranám, snížit provozní náklady na vytápění, případně chlazení budov. Proto se tento článek zabývá právě porovnáním výsledků energetických simulací a reálně naměřených hodnot během ročního monitoringu energeticky pasivního domu.

 

Tepelná strata podlahou na zemine: redukcia 3D referenčného modelu na ekvivalentný 2D model
Zdenko Malík, ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Pavel Kopecký, ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov; ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra konstrukcí pozemních staveb
Tepelná strata podlahou na zemine sa nezanedbateľne podieľa na celkovej potrebe tepla budovy. V dnešnej dobe existujú numerické metódy, ktoré zvládnu presne vypočítať časový priebeh tepelného toku podlahou na zemine. Keďže sa ale jedná o rozsiahlu trojrozmernú oblasť, aj dnes je úloha náročná na čas výpočtu. Tento príspevok sa preto snaží overiť, či je možné pôvodný trojrozmerný geometrický problém nahradiť ekvivalentnou dvojrozmernou geometriou s upravenou šírkou domu. Zmena trojrozmernej geometrie výpočtovej oblasti na ekvivalentnú dvojrozmernú geometriu sa testuje ako pre ustálený, tak aj pre neustálený teplotný stav. Pre rôzne veľkosti a geometrie podláh boli prevedené numerické simulácie prenosu tepla v zemine metódou konečných prvkov. Porovnanie medzi referenčným tepelným tokom založeným na trojrozmernom modeli a tepelným tokom založeným na dvojrozmernom modeli ukázalo, že od určitého charakteristického rozmeru podlahy (B‘/2>1,75 m) sú oba vypočítané priebehy tepelných tokov porovnateľné. Veľkosť odchýlky sa pohybovala v intervale, ktorého šírka je porovnateľná s neistotou výpočtového modelu, vyplývajúcej z neistoty vstupných údajov.

 

Součinitel tepelné vodivosti desek HOFAFEST UD – experimentální výsledky
Petr Kučera, Jaroslav Řehánek, Centrum stavebního inženýrství, Praha
V příspěvku se uvádějí experimentální výsledky hodnot součinitele tepelné vodivosti desek HOFAFEST UD v závislosti na objemové hmotnosti, hmotnostní vlhkosti a teplotě. HOFAFEST UD jsou dřevoštěpkové desky, hydrofobizované parafínem.

 

Energetické úspory, ekonomika, efektivnost

Návrh optimálnej tepelnej ochrany budovy s ohľadom na nákladovú efektívnosť

Jana Bendžalová, TSÚS, Bratislava

Pri obnove budov je vo väčšine prípadov splnenie požiadavky na minimálnu vnútornú povrchovú teplotu zabezpečené už návrhom tepelnej ochrany budovy v úrovni požiadaviek na maximálnu hodnotu súčiniteľa prechodu tepla konštrukcií podľa STN 730540-2:2012. Zavedenie prísnejších požiadaviek, alebo návrh väčšej hrúbky tepelnej izolácie a zabudovanie otvorových konštrukcií s lepšími vlastnosťami, ako sú požadované, je už s cieľom zabezpečiť vyššiu úsporu energie. V súčasnej legislatíve a v technickej norme STN EN 15459 sú zavedené pojmy na posúdenie nákladovej optimálnosti a nákladovej efektívnosti navrhovaných opatrení pri obnove budov.
Aký je rozdiel medzi nákladovou optimálnosťou a nákladovou efektívnosťou pri návrhu tepelnej ochrany budovy a ako sa tieto veličiny stanovia, je predmetom príspevku.

 

Marginálie k čínské ekonomice
Milan Cikánek, nezávislý konzultant ČKAIT
Současný stav čínské ekonomiky – zpomalení růstu hrubého domácího produktu, devalvace, podpora exportu, vliv událostí na další ekonomický vývoj.

 

Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Velkorozměrová požární zkouška zateplení stěn podle ISO 13785- 2 a její návaznost na aktuální požadavky ČSN 73 0810

Pavel Rydlo, vedoucí pracovní skupiny Požární bezpečnost při Sdružení EPS ČR

Revidovaná ČSN 73 0810 [1], která zpřesňuje a doplňuje další kmenové a navazující požární normy řady 73 08xx, platí již od dubna 2009, respektive její změna Z1 od května 2012. Zejména v oblasti vnějších tepelněizolačních kompozitních systémů ETICS (External Thermal Insulation Composite System) došlo oproti předchozímu stavu k řadě změn a zpřesnění. Z hlediska zvýšené ochrany těchto systémů proti šíření požáru zavádí pro stavby s požární výškou nad 12 m několik způsobů řešení. Bez ověření požární zkouškou je možno používat nad okny a jinými otvory u systémů s pěnovým polystyrenem pás minerální izolace výšky 500 mm, další možností je navrhnout jiné řešení, které bylo z hlediska šíření požáru ověřeno zkouškou podle ISO 13785-1:2002 [2] nebo ISO 13785:2002 [3].

 

Materiály a výrobky pro stavby

Ovládejte garážová vrata a dveře pomocí chytrých telefonů

 

Provádění a jakost staveb, provoz budov

Vplyv nosnej ocele na ekvivalentný súčiniteľ tepelnej vodivosti tepelnoizolačnej časti nosných prvkov Isokorb

Peter Buday, Rastislav Ingeli, katedra KPS, SvF STU, Bratislava

Aktuálne trendy vo vývoji stavebníctva poukazujú na neustále zdokonaľovanie sa v oblasti materiálovej bázy, bázy konštrukčného návrhu jednotlivých častí budov, ako aj ich samotného celku. Predložený príspevok pojednáva o špecifickej problematike konštrukčného vyhotovenia detailu balkónovej dosky s použitím prerušeného tepelného mostu – tepelnej izolácie s prechádzajúcou oceľovou výstužou v porovnaní s „klasickým riešením“, tepelným zaizolovaním celej balkónovej dosky. Popri špecifikách ich konštrukčného riešenia poukazuje najmä na problematiku zvýšených tepelných strát a splnenie hygienického kritéria tohto 3D konštrukčného detailu v nadväznosti na tepelnú ochranu a minimalizáciu energetickej náročnosti budovy (vplyvom jej obálky). Dostupnými metódami sa v závere snaží kvantifikovať tento problém aj nadväznosti na tepelnotechnické parametre obalovej konštrukcie budovy.

 

Energeticky úsporné budovy

Návrh tepelnotechnického riešenia pre historickú stavebnú konštrukciu s atypickou geometriou

Veronika Bartošová, Marián Vertaľ, Technická Univerzita v Košiciach, Stavebná fakulta, Ústav pozemného staviteľstva

Korčuliarsky pavilón v Košiciach slúži už od začiatku 20. storočia ako spoločenský prostor pre širokú verejnosť. Príspevok pojednáva o viacerých alternatívnych riešeniach tepelnej ochrany jeho historickej stavebnej konštrukcie s extrémnou subtílnosťou a zložitým geometrickým tvarom – škrupinová konštrukcia konchy. Prezentuje výsledky rôznych alternatív tepelnotechnického návrhu riešenia na splnenie hygienického kritéria pomocou simulácií pri nestacionárních okrajových podmienkach.

 

Vzdělávání – konference – recenze

Izolace budov v konferenčním zrcadle – část VI – pěnový polystyren

František Vörös, Sdružení EPS ČR

V pokračování o poznatcích z konferencí se tentokrát zaměřím na EPS izolace – budou podány informace z konference Požární ochrana 2015, konané ve dnech 9. – 10. 9. 2015 v Ostravě, dále Masterclass EUMEPS – Ploché střechy, konané 21. – 22. 9. 2015 v Praze a konference Předcházení vzniku odpadů, konané 6. – 7. 10. 2015 v Praze.

 

Informační servis

Výběr ze zahraničních časopisů

 

Informace CZB

Členská schůze CZB ČR