MP900362858

Navrhování, teorie, průzkumy
Součinitel tepelné vodivosti konopí – experimentální výsledky
Petr Kučera, Jaroslav Řehánek, Centrum stavebního inženýrství, Praha
V článku se uvádějí experimentální výsledky hodnot součinitele tepelné vodivosti konopí v závislosti na objemové hmotnosti, hmotnostní vlhkosti a teplotě. Je to materiál vyrobený zpracováním technického konopí. Výrobky, ve tvaru desek, jsou ošetřeny chemickými látkami na bázi sody, které mají jak pojivý, tak antibiocidní účinek.
 
Škáry a ich vplyv na difúziu vodnej pary
Lenka Hybenová, diplomant FSv ČVUT v Praze
Nasledujúci článok obsahuje analýzu a stanovenie škárových difúznych vodivostí, ktoré vznikajú pri stykoch a konštrukčných riešeniach rôznych trapézových a titan-zinkových krytín pomocou 2D a 3D simulácie prostredníctvom softwaru COMSOL Multiphysics. 
 
Provádění a jakost staveb, provoz budov
Autorský dozor projektanta versus autorský dohled – 1. díl
Josef Smola, Projektový a inženýrský ateliér, Praha
Jaký je rozdíl mezi autorským dozorem a dohledem? Má autor díla v právních předpisech ošetřenu možnost, jak se domoci vstupu na staveniště a dohledu nad prováděným dílem? Jaká jsou práva a povinnosti jednotlivých aktérů při výkonu kontrolní činnosti?
Architektura a úspory energie
Tradiční a novodobé způsoby snižování vlhkosti zdiva památkových objektů
Praha Michal Balík, Ateliér pro návrhy sanace zdiva a ochrany fasád, Praha
Zvolená nejvhodnější sanační metoda při snižování hmotnostní vlhkosti zdiva stavebních památek musí zohledňovat především požadavky historické budovy, zejména při volbě aplikovaných materiálů, dochovaných architektonických prvků či ochraně původních materiálů. Příklady řešení sanace zdiva památkově chráněných staveb.
Zelená úsporám
Příklady rekonstrukcí, které splnily podmínky programu NZÚ
Jan Antonín, EnergySim, Jablonec nad Nisou, Zdeněk Ročárek, František Duda, Petr Kotek
Jaké stavby mohou získat podporu z dotačního titulu Nová zelená úsporám, jak vysoká podpora může být a jaké technické podrobnosti obnáší zpracování energetického posudku? Těmto otázkám se specificky pro oblast A (renovace obálky stávajících budov) věnuje následující příspěvek. Dále je popsán a analyzován vzorek 16 rodinných domů, které splnily všechna kritéria pro příjem podpory z dotačního titulu Nová zelená úsporám, vyhlášeném v roce 2013.

Materiály a výrobky pro stavby
Je nutné zateplovat sokl nepodsklepených budov?
Pavel Heinrich, HELUZ cihlářský průmysl, Dolní Bukovsko
Jedním velmi často diskutovaným konstrukčním detailem je při návrhu novostaveb detail soklu. Snad se již stalo zažitým pravidlem, že nezateplený sokl je synonymem pro vznik tepelného mostu, tzn. zvýšené riziko vzniku plísní ve vnitřním koutu mezi podlahou a stěnou. Pro dosažení nízké energetické náročnosti budovy se zároveň kvůli minimalizaci tepelných ztrát používá velká tloušťka izolace do podlahy, např. i 200 mm. Jak je to doopravdy?

Kalcium silikátové vnitřní zateplení aneb druhý dech pro historické stavby
Aleš Břenek, VŠB – Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, Jaromír Daxner
Proces energetické sanace budovy Slováckého muzea v Uherském Hradišti, která byla realizována v roce 2013 pomocí kapilárně aktivního systému vnitřního zateplení bez parozábrany, postaveného na izolantu Multipor pro vnitřní zateplení WI.

Právo, technické předpisy, normy a doporučení
Posuzování energetické náročnosti umělého osvětlení podle zákona č. 406/2000 Sb., a vyhlášek č. 480/2012 Sb., a č. 78/2013 Sb.
Karel Dvořáček, předseda TNK 22, člen TNK 76
Hodnocení energetické náročnosti umělého osvětlení podle zákona č. 406/2000 Sb. a vyhlášky č. 78/2013 Sb., požadavky na posouzení umělého osvětlení a jeho energetické náročnosti pro potřeby vypracování energetického auditu a vypracování jeho energetického posudku podle vyhlášky č. 480/2012 Sb.
Energetické úspory, ekonomika, efektivnost
Trendy a výhled odměn do roku 2014
Milan Cikánek, nezávislý konzltant ČKAIT
Průběžný stav hrubých mezd v České republice od roku 1990, výše průměrného příjmu ve stavebnictví a v jednotlivých oborech. Vliv událostí na další vývoj mzdové politiky v České republice ve stavebnictví.
Informační servis
Autorský rejstřík 16. ročníku (2013)
Obsah 16. ročníku (2013)
Výběr ze zahraničních časopisů
 
Informace Sdružení EPS
Izolace budov v zrcadle úsilí o úspory energií
František Vörös, konzultant Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou
Klimatické změny, emise CO2, obnovitelné zdroje, úspory energií, plnění energeticko-klimatických cílů do roku 2020, cíle pro rok 2030 a 2050, role budov v těchto aktivitách.