MP900362858

Úvodník
Doc. Ing. Jaroslav Řehánek, DrSc., jeden ze zakladatelů oboru stavební tepelná technika, se v plné pracovní aktivitě dožívá 85 let
 
Navrhování, teorie, průzkumy
Je nutno počítat ve stavební tepelné technice s konečnou rychlosti šíření tepla vedením?
Jaroslav Řehánek, Centrum stavebního inženýrství, Praha
V příspěvku se hledá odpověď na otázku, zda je nutné provádět výpočty ve stavební tepelné technice tak, že zahrnují šíření tepla vedením s konečnou rychlostí.
 
Energetické úspory, ekonomika, efektivnost
Aktuální změny v cenách plynu a u celních poplatků
Milan Cikánek, nezávislý konzultant ČKAIT
Současný stav ekonomické situace na Ukrajině ovlivňuje nejen životní úroveň jejích obyvatel, má dopad i na zahraniční obchodní partnery, celkový vývoj exportu a importu i výši celních poplatků. Předpokládá se mírný růst ceny plynu. Tyto změny ovlivňují ceny stavebních materiálů a výrobků na českém trhu.
Polemika
České školství a stavebnictví s odstupem čtvrt století
Jiří Homolka, ředitel VOŠ a SPŠ Volyně
České školství v současnosti upřednostňuje všeobecné vzdělání, to je také více vyhledáváno žáky a studenty. Nedostatek podpory technických a přírodních oborů vede ke zhoršení úrovně vyučovaných, nerespektuje společenskou potřebu a požadavky trhu práce. Ke zlepšení situace současného odborného školství je třeba mladé lidi motivovat, změnu může přinést i spolupráce profesních svazů a zájmových komor, svazů nebo asociací.
Materiály a výrobky pro stavby
Ekonomické porovnání demontáže a zdvojení ETICS
Jiří Klásek, STOMIX, Skorošice
Porovnání ekonomických nákladů na demontáž původního nestabilního zateplovacího systému s následnou montáží nového ETICS s variantou, spočívající ve zdvojení původního zateplovacího systému pomocí systému STX.THERM SANA.
 
Ekologická omítka weber.pas aquaBalance
Stanislav Bárta, divize WEBER, Saint-Gobain Construction Products CZ, Praha
Prostředky na ochranu fasád WDL
Tepelné izolace BACHL pro spodní stavbu
František Kopřivík, BACHL, Modřice
Aplikace tepelně izolačních desek PERIMETER pro konstrukce přilehlé k terénu a SOKLOVÝCH DESEK EPS pro vnější stěny v oblasti nad terénem.
 
Právo, technické předpisy, normy a doporučení
Vitruvius o denním osvětlení a dnešní stavební předpisy
Jan Kaňka, Fakulta stavební, ČVUT v Praze
Požadavky na denní osvětlení obytných místností, formulované v platné technické normě. Kontrola současných předpisů ve vztahu ke starověkým představám o denním osvětlení. Modelové šetření, výpočty.
 
Postavení požadavků světelnětechnických norem v závazných právních předpisech
Jan Kaňka, Fakulta stavební, ČVUT v Praze
Technické normy v oblasti denního osvětlení v praktickém využití. Změny a úpravy norem a předpisů, jejich zavádění, přehlednost a funkčnost v praxi, uplatňování norem v právních předpisech.
 
Analýza vazeb a bariér v právních předpisech při implementaci nových energetických požadavků
Marie Báčová, ČKAIT, Praha
Zelená úsporám 
Dodatek č. 1 – 1. Výzvy Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci programu Nová zelená úsporám, podprogram Nová zelená úsporám – Rodinné domy
Pasivní domy   
Přírodní materiály při výstavbě domů s velmi nízkou energetickou náročností
Mojmír Hudec, ATELIÉR ELAM, Brno
Ukázka rodinného domu, který je řešen jako pasivní stavba s minimální ekologickou stopou. Stavba je přízemní kruhová s extenzivní zelenou střechou. Prosklená jižní stěna je stíněna proměnlivým přesahem střechy. Je využívána voda ze studny, jako užitková voda pro dům, dešťové vody jsou svedeny do přírodního jezírka. Stavba využívá řízené větrání s rekuperací v kombinaci se solárními kolektory. Na doplňující vytápění stavby je použito topidlo na kusové dřevo.
Stavba je konstrukčně řešena jako dřevostavba, kombinovaná s vnitřním akumulačním jádrem z vápenopískových bloků. Střecha je z příhradových vazníků, po obvodu vynášených rostlými dřevěnými sloupy. Obvodová stěna je řešena jako izolační nenosná. Stavba je založena progresivním způsobem zakládání na izolované betonové desce na vrstvě pěnoskla.
Jsou použity materiály s co nejnižší ekologickou stopou – dřevo, slaměné balíky, celulóza, vápenopísek, hliněné omítky, recyklát z pěnoskla.
Stavbu měří a monitoruje VUT Brno; název a místo stavby: Pasivní slaměný rodinný dům v Rapoticích, dokončena v roce 2012.
 

Architektura a energetické úspory  
Vize a možnosti – historické budovy
Tomáš Vanický, E-KONCEPT, Choceň
Přístup k historickým budovám je odlišný nejen v jednotlivých částech světa, ale také u jednotlivých památkových úřadů na území České Republiky. Zjištění požadavků a případné stanovení nutného postupu, s ohledem na památkovou péči, může být pro budoucího stavitele velkým překvapením či otázkou pro budoucí řešení. Nicméně i s ohledem na památkovou péči je možné postavit či rekonstruovat domy a dosahovat u nich nízké potřeby tepla na vytápění s omezením nežádoucích tepelných vazeb.

Vzdělávání  konference  recenze
Ohlédnutí za konferencí „Tepelná ochrana a energetická náročnost budov v praxi 2013"
Jiří Šála, ŠÁLA-MODI Praha

Informace EPS
Novinky z oblasti EPS izolací
František Vörös, konzultant Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou
Informace z posledního období o způsobech řešení udržitelnosti EPS, statistické výpočty, udržitelnost EPS z hlediska surovin, udržitelnost EPS izolací.

Informace CZB
Společnost LIKOV s.r.o. oslavila 20. narozeniny

Informace TOB
Ing. Petr Kučera, CSc.

Informační servis
Výběr ze zahraničních časopisů