MP900362858

TOB 1/2018

 

Úvodník

Jubileum Ing. Jaroslava Šafránka, CSc.

Petr Kučera, Centrum stavebního inženýrství, Praha

 

Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Změny v normě ČSN 73 2901 provádění vnějších tepelněizolačních kompozitních systémů (ETICS)

Pavel Svoboda, Cech pro zateplování budov ČR, Praha

Přehled podstatných změn v revidované ČSN 73 2901 Provádění vnějších tepelněizolačních kompozitních systémů (ETICS) [2], která je platná od 1. 10. 2017.

 

Kvalita vnitřního prostředí budov

Kvalita vzduchu v zařízeních sociálních služeb

Karel Srdečný, EkoWATT, Praha

V budovách sociálních služeb, kde jsou klienti s trvalým pobytem, je kvalita vzduchu důležitá. Článek srovnává tři přístupy k větrání a uvádí výsledky z měření v různých budovách.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Referenčné hodnoty pre hodnotenie energetickej hospodárnosti budov

Jana Bendžalová, ENBEE, Bratislava

Cieľom často zložitých výpočtov energetickej hospodárnosti budov (EHB) je čo najpresnejšie stanovenie ukazovateľa energetickej hospodárnosti budovy. Samotný vypočítaný ukazovateľ, napríklad potreby energie v [kWh/(m²•a)], však nehovorí nič o tom, či je budova energeticky hospodárna, alebo nie. Na posúdenie energetickej hospodárnosti budovy je potrebné porovnanie vypočítanej hodnoty ukazovateľa s referenčnou hodnotou. Nevhodný spôsob stanovenia referenčnej hodnoty a minimálnych požiadaviek môže znehodnotiť presnosť výpočtu a demotivovat investora.
Jedna z noriem druhej generácie pre výpočet energetickej hospodárnosti budov schválených v januári 2017 je EN ISO 52003-1 [5], ktorá obsahuje odporúčania, ako správne použiť vypočítané ukazovatele pre stanovenie referenčných hodnôt, škály a minimálnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov. Norma odporúča použitie premenlivých referenčných hodnôt prispôsobených konkrétnej budove alebo projektu. V rámci H2020 projektu ALDREN budú testované rôzne spôsoby stanovenia škály a referenčnej hodnoty pre Dobrovoľnú spoločnú certifikačnú schému Európskej únie pre energetickú hospodárnosť nebytových budov. Jednou z možností je referenčná hodnota stanovená na základe fiktívnej referenčnej (zrkadlovej) budovy, pre ktorú je okrem iných parametrov dôležitý aj spôsob zohľadnenia celého konceptu návrhu budovy vrátane geometrie.

 

Dynamické parametre v stavebnej tepelnej technike

Richard Slávik, Centrum AdMaS, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně

Jednou z najčastejších úloh v stavebnej tepelnej technike je nájdenie rozloženia teploty v konštrukcii a na jej povrchoch. Táto teplota je často určovaná pre ustálené teplotné stavy, no niekedy môže byť dôležité aj určiť distribúciu teploty a tepelného toku v konštrukcii v neustálenom teplotnom stave. Toto je možné bežnými numerickými metódami, ale existujú aj určité situácie, kde je možné použiť harmonickú analýzu. Práve jej koncept sa snaží prezentovať predložený príspevok, ktorý formou rešerše uvádza odvodenie a fyzikálny význam jej parametrov.

 

Vliv geometrické přesnosti zabudování oken na povrchovou teplotu připojovací spáry

Pavel Kasal, Jiří Novák, Fakulta stavební ČVUT v Praze

Předmětem tohoto příspěvku jsou výsledky odborné práce, která se zabývá vlivem geometrické přesnosti zabudování výplní otvorů do stavby na nejnižší vnitřní povrchovou teplotu v místě připojovací spáry. Práce vyhodnocuje naměřená data, týkající se rozměrů okenních otvorů a přesnosti osazení výplní okenních otvorů, dále hodnotí splnění požadavků ČSN 74 6077:2014 [1] na geometrickou přesnost stavebního otvoru, vliv nejméně příznivých kombinací odchylek, vzniklých při osazování okenních otvorů na nejnižší vnitřní povrchovou teplotu v oblasti připojovací spáry, a případné riziko růstu plísní či kondenzace vodní páry.

 

Pravidla pro navrhování a provádění ETICS z hlediska požární bezpečnosti

Vladimír Vymětalík, Cech pro zateplování budov ČR, Praha

Článek uvádí stručným a přehledným způsobem pravidla jak navrhovat a provádět vnější zateplení ETICS tak, aby byly dodrženy konstrukční zásady a pravidla pro zajištění požární bezpečnosti staveb podle platných norem.

 

Zelené střechy a zdraví

Pavel Dostal, GreenVille service, Brno

Článek je posledním pokračováním dvou článků o přínosech zelených střech a fasád pro mikroklima budov a měst, vydaných v předchozích číslech TOB v roce 2017. V této závěrečné části článek pojednává o přínosech zeleně na budovách a v jejich okolí pro lidské zdraví a životní prostředí. První dvě kapitoly představují roli zelených střech a fasád jako prostředku pro snižování znečištění ovzduší a hlučnosti, třetí kapitola dokládá zdravotní přínosy blízkosti zeleně pro člověka, poslední kapitola pojednává o biodiverzitě jakožto předpokladu zdravého životního prostředí.

 

Materiály a výrobky pro stavby

Užití ETICS z desek MW s nižší pevností v tahu

Milan Machatka, Cech pro zateplování budov ČR, Praha

Článek poukazuje na významné riziko ztráty soudržnosti mezi základní vrstvou ETICS a jeho tepelné izolace z desek MW s nižší pevností v tahu ve větrných podmínkách České republiky. Dokladuje se omezený rozsah použití této sestavy ETICS.

 

Architektura a úspory energie

Průzkumy a koncepce sanačních opatření obvodového zdiva chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře

Michal Balík, Ateliér Ing. Michaela Balíka, CSc., Praha

Zdivo spodní stavby gotického chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře má výrazné poruchy z hlediska vlhkosti a souvisejících vlivů, vnější sokly podléhají rozsáhlé destrukci, omítky zevnitř v kaplích jsou porušovány až do oblasti maleb. Předmětem průzkumů jsou objektivní informace o rozsahu poruch a o jejich příčinách. Měření a šetření bylo prováděno nejenom u vlastního zdiva, ale také v interiérech. Tato šetření a měření jsou podkladem pro koncepci sanačního návrhu.

 

Provádění a jakost staveb, provoz budov

Rizika trvalého používání mikroventilace v zimním období

Jan Klečka, Metrostav, Praha

Článek popisuje dva příklady řešených reklamací v bytových stavbách, jejichž předmětem byl mimo jiné výskyt vody a dokonce i ledu ve funkční spáře oken a balkónových dveří. Pro obě reklamace bylo společné to, že klient nechával balkónové dveře s trvale nastavenou mikroventilací i během zimního období, aby při těsné obálce novostavby zajistil dostatečný přívod čerstvého vzduchu.

 

Vzdělávání – konference – recenze

Soutěž Zelená střecha roku

 

Informace CZB

Informace CZB

 

Informační servis

Autorský rejstřík 2017
Výběr ze zahraničních časopisů
Obsah 20. ročníku (2017)

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Nejnovější události

Jak nová EU legislativa (z)mění obor vytápění a chlazení? – seminář

17. duben 2024 14:00 - 16:30

Jak nová EU legislativa (z)mění obor vytápění a chlazení? – webinář

17. duben 2024 14:00 - 16:30

Přípravný seminář k autorizačním zkouškám – Praha

23. duben 2024 - 08:3024. duben 2024 - 12:30

Přípravný seminář k autorizačním zkouškám – Praha

14. květen 2024 - 08:3015. květen 2024 - 12:30

Přípravný seminář k autorizačním zkouškám – Brno

14. květen 2024 - 08:3015. květen 2024 - 12:30

Přípravný seminář k autorizačním zkouškám – Praha

27. srpen 2024 - 08:3028. srpen 2024 - 12:30

Přípravný seminář k autorizačním zkouškám – Brno

03. září 2024 - 08:3004. září 2024 - 12:30

Přípravný seminář k autorizačním zkouškám – Praha

17. září 2024 - 08:3018. září 2024 - 12:30