MP900362858

TOB 5–6/2017

 

Úvodník

Jubileum prof. Ing. Jiřího Vaverky, DrSc.

Josef Chybík, Ústav stavitelství, Fakulta architektury VUT v Brně

 

Kvalita vnitřního prostředí budov

Zkušenosti s využitím akumulace tepla při změnách skupenství

Milan Ostrý, Sylva Bantová, Tomáš Klubal a Radek Přikryl, Vysoké učení technické v Brně

Článek je zaměřen na technologii využívající pro akumulaci tepla vratných skupenských změn a přehled vlastností vybraných materiálů pro akumulaci skupenského tepla, tzv. PCMs (Phase Change Materials), se zaměřením na výsledky získané řešením projektu GAČR č. 15-19162S. V článku je rovněž popsáno praktické využití mikro pelet, obsahujících PCMs v tepelně aktivovaných konstrukcích pro zvýšení tepelného komfortu v budovách.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Vonkajsia dynamicka klimaticka okrajova podmienka v zimnom obdobi a jej vplyv na naplnenie hygienickeho kriteria obalovych konstrukcii obytnych budov v zmysle normy STN 73 0540-2

Peter Buday, katedra KPS, SvF STU, Bratislava

Minimálna vnútorná povrchová teplota výrazným spôsobom ovplyvňuje naplnenie hygienického kritéria normy STN 73 0540-2,2012 a tým aj bezproblémové užívanie obytných priestorov budov. Práve nedávny výrazný pokles vonkajších teplôt vzduchu pod normalizované hodnoty jeho výpočtu kladie otázku, akým spôsobom to ovplyvní minimálnu vnútornú povrchovú teplotu a či niekoľko takýchto dní dokáže negatívne ovplyvniť naplnenie tejto požiadavky a ak áno, jako veľmi. Výrazným spôsobom to môže tiež ovplyvniť aj samotná akumulačná schopnosť obalových konštrukcií.

 

Výpočet teploty v styku okna a muriva

Marek Zozulák, Marián Vertaľ, Stavebná fakulta TUKE, Košice

Predmetom analýzy nestacionárneho numerického výpočtu a výsledkov experimentálního in -situ merania teploty je konštrukčný detail pripojenia okna v mieste parapetu murovanej steny. Tento styk je vďaka jeho materiálovej a geometrickej heterogenite významný z hľadiska vplyvu na povrchovú teplotu, ale aj tepelný tok. Predmetná konštrukcia je panelovým fragmentom vonkajšej obalovej konštrukcie experimentálnej komory pre in -situ meranie. Cieľom príspevku je porovnanie výsledkov teploty v styku okna a steny v mieste parapetu, získaných z merania a numerického výpočtu. Simulácia a experimentálne meranie v rôznych typoch zariadení, ako sú vnútorné a vonkajšie klimakomory alebo experimentálne komory, predstavujú efektívny vedecký nástroj predikcie fyzikálnych vlastností najmä obalových konštrukcií.

 

Materiály a výrobky pro stavby

Římský nano-beton 30

Anna Fučíková, Praha

 

Aktualizované EPD pro EPS izolanty

František Vörös, Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou

Bude popsán postup při aktualizaci environmentálních prohlášení o výrobcích (EPD) – konkrétně sedmi různých desek z pěnového polystyrenu a zapojení českých a slovenského výrobce do tohoto procesu, který organizovala evropská asociace výrobců pěnových desek –

EUMEPS. Dále bude uvedena srovnávací analýza různých izolantů z Rakouska a výsledky multikriteriálního srovnání různých aplikací různých izolačních materiálů, ukončené v červenci 2017 ve Švýcarsku.

 

Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Komentář ke změně Z2 ČSN 06 0310 Tepelné soustavy v budovách – Projektování a montáž

Miroslav Burišin, České sdružení pro technická zařízení, Praha

V říjnu loňského roku jsme zveřejnili na webových stránkách upozornění na nesprávnou informaci z časopisu Topin 4/2016, podle níž je v souladu se změnou Z1 ČSN 06 0310 „Tepelné soustavy v budovách – Projektování a montáž“ nutno vybavit tepelné soustavy s výkonem zdroje větším než 24 kW mimo jiné zařízením proti zaplavení. Jednalo se o dezinformaci, neboť uvedená norma se na teplovodní soustavy (podle textu v normě jsou to soustavy do teploty 105 °C, v České republice jsou to podle národní poznámky v normě soustavy do tlaku 50 kPa a teploty 110 °C) vůbec nevztahuje.

 

Praktický vliv vlhkosti na tepelně izolační vlastnosti

Roman Šubrt, Energy Consulting, České Budějovice

Článek se věnuje rozboru způsobů vyjádření tepelně vlhkostních vlastností stavebních materiálů a výrobků. Směřuje k návrhu zjednodušení jejich vyjádření pro praktické potřeby projektantů a zhotovitelů staveb. Otevírá diskusi nad normovými hodnotami před revizí ČSN 73 0540-3.

 

Vzdělávání – konference – recenze

Informace o publikaci
13. mezinárodní konference Centra pasivního domu. 2018: Inovace pro nulové budovy

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit