MP900362858

TOB 3–4/2017

 

Úvodník

Proč stoupá obliba vnějších vrstvených konstrukcí?

Jiří Šála, Centrum pasivního domu, Praha/Brno

Souběžně se zděnými stěnami se od minulého století dynamicky rozvíjejí vnější vrstvené konstrukce. Článek rozebírá významné funkční charakteristiky vnějších vrstvených stěn, které vedou k jejich rostoucímu uplatnění.

 

Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Očekávané změny, související s energetickým hodnocením budov v ČR

Petr Kučera, Centrum stavebního inženýrství, Praha
Právní prostředí je důležitým stabilizujícím prvkem každé společnosti. Akceptace předpisů EU při současném vývoji podmínek domácího prostředí znamená vždy nutnost zpracování novely nebo zcela nového právního předpisu. Při akceleraci požadavků na hospodárné využívání energetických zdrojů je zcela nezbytné připravovat legislativní změny pro možné naplňování zadaných cílů do budoucnosti. V příspěvku jsou charakterizovány tři připravované národní dokumenty pro oblast tepelné ochrany budov, a to zákon o hospodaření s energiemi, zákon o stavebních výrobcích a novela stavebního zákona.

 

Praktický vliv vlhkosti na tepelněizolační vlastnosti

Roman Šubrt, Energy Consulting, České Budějovice
Článek se věnuje rozboru způsobů vyjádření tepelně vlhkostních vlastností stavebních materiálů a výrobků. Směřuje k návrhu zjednodušení jejich vyjádření pro praktické potřeby projektantů a zhotovitelů staveb. Otevírá diskusi nad normovými hodnotami před revizí ČSN 73 0540-3.

 

Kvalita vnitřního prostředí budov

Riziko hygienických problémov na ostení okna

Ivan Chmúrny, Katedra konštrukcií pozemných stavieb, Stavebná fakulta STU v Bratislave
Zlepšovanie tepelnotechnických vlastností stien a okien má pozitívny vplyv na zvýšenie vnútorných povrchových teplôt detailov a stykov ktoré spolu vytvárajú. Napriek tomu pri niektorých situáciách vznikajú hygienické problémy. Analyzujú sa dôvody rizika vzniku plesní podľa podmienok hodnotenia v STN 73 0540-2:2012 [1].

 

Provádění a jakost staveb, provoz budov

Integrace a bezpečnost komínových systémů v nízkoenergetických a pasivních stavbách

Walter Sodomka, MESSY, Kamenice
Problematika umístění a začlenění komínů u nízkoenergetických a pasivních domů s ohledem na jejich bezpečnou integraci, dodržení požárně bezpečnostního hlediska a předepsané vzdálenosti hořlavých materiálů od povrchu komínu.

 

Materiály a výrobky pro stavby

Výrobca okien o overení okien alebo o tom, ako dôležitý je PROJEKT OKNA před spustením výroby okien

Peter Snopko, AB TEAM, Ladomerská Vieska
Okno nestačí hodnotiť iba ako stavebný výrobok, takýto stavebný výrobok treba hodnotiť spolu s pripojovacou škárou a s priľahlou stavebnou konštrukciou.

 

Snížení součinitele prostupu tepla cihelného zdiva Porotherm a jeho dopad na domy s téměř nulovou spotřebou energie

Jiří Dobiáš, Wienerberger cihlářský průmysl, České Budějovice
Článek se zaměřuje na výzkum společnosti Wienerberger, který proběhl v roce 2016 a jehož výsledkem bylo úspěšné snížení součinitele prostupu tepla U v části produktového portfolia Porotherm, a to konkrétně u cihelných bloků EKO+ Profi a T Profi, které jsou primárně určeny pro jednovrstvé obvodové zdivo bez potřeby dodatečného vnějšího zateplení. Výsledky výzkumu jsou uvedeny do kontextu se směrnicí evropského parlamentu a rady 2010/31/EU, která se mimo jiné zabývá domy s téměř nulovou spotřebou energie, a na kterou mají zlepšené hodnoty U významný dopad.

 

Nová řešení problematických detailů ETICS

Václav Hadrava, Consulab.eu, Brno, pro Likov, Kuřim
Firma Likov s.r.o. představuje příslušenství pro ETICS – speciální lišty pro kvalitní napojení omítek na oplechování, na parapet a na systémy pro rolety a žaluzie.

Najnovšie poznatky v oblasti environmentálnych a zdravotných aspektov


EPS izolácií

Marta Strapková, Združenie EPS SR, Nitra, František Vörös, Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou
Súčasný trend udržateľnosti sa, samozrejme, nevyhýba stavebným výrobkom. V tomto článku sú poskytnuté informácie o prístupe výrobcov surovín a výrobkov z EPS k environmentálnym vyhláseniam, uhlíkovej stope, životnosti a využitia materiálu po skončení životnosti. Dôležitým aspektom sú aj nebezpečné chemické látky vo vnútri budov. Budú prezentované dostupné údaje o týchto otázkach.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Tepelnovlhkostný režim obvodovej steny modernej drevostavby: experimentálny monitoring a numerický prístup hodnotenia

Richard Slávik, Miroslav Čekon, Centrum AdMaS, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Vývoj stavebných konštrukcií je neustále podnecovaný snahou nájsť nové riešenia pre udržateľnú, ekologickú, energeticky efektívnu a úspornú výstavbu. Práve moderné drevostavby sa stali v posledných rokoch pre túto oblasť stredobodom pozornosti a s veľkým záujmom začali byť skúmané a integrované do súčasnej výstavby. Článok popisuje monitoring drevostavby rodinného domu a podrobnejšie sa zaoberá tepelnovlhkostným režimom južnej a severnej obvodovej steny na báze montovanej drevenej stĺpikovej konštrukcie. Výsledky merania poskytujú predstavu o reálnom priebehu teploty a vlhkosti počas sledovaného obdobia. Zároveň sú takto získané výsledky konfrontované s výsledkami teoretických výpočtov. K tomu sú použité hodnotiace metódy založené na Glaserovej metóde využívanej vo výpočtoch podľa štandardov ČSN 73 0540:2011 [13] a EN ISO 13788:2012 [15], ale aj komplexnejší numerický algoritmus založený na báze konečných prvkov implementujúcich simultánny transport tepla a vlhkosti v zmysle EN ISO 15026:2007 [17]. Výsledky sú prezentované graficky vrátane miery rozdielnosti jednotlivých metód a diskutované s meranými hodnotami za účelom poukázať na možné príčiny rozdielnosti a obmedzenia jednotlivých metodík posudzovania.

 

Zelené střechy a fasády: ekonomický nástroj adaptace na změny klimatu

Pavel Dostal, GreenVille service, Brno
Článek je pokračováním článku z vydání TOB č. 2/2017. Vychází z ekonomického pohledu na zelené střechy a jejich pozitivních vlivů jak na budovu samotnou, tak na její okolní prostředí. Pro města přestavuje zeleň na budovách součást komplexního a účinného řešení k adaptaci na klimatické změny. Zelené střechy zadržují velké množství srážkové vody, která tak nemusí být odváděna kanalizací, a poskytují tím jednoduché a levné řešení problematiky hospodaření se srážkovou vodou na pozemku. Evapotranspirací vody z vlhkého substrátu a listů rostlin dochází k adiabatickému chlazení, které snižuje teplotu v okolí budov, čímž má zeleň na budovách pozitivní vliv na mikroklima celých měst.

 

Informační servis

61. Výzva Ministerstva životního prostředí ČR
Výběr ze zahraničních časopisů

 

Informace ČKAIT

Knihovna a studovna ČKAIT i pro odbornou veřejnost

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit