MP900362858

TOB 2/2016

 

Úvodník

Významné výročí paní Marie Báčové

Karel Papež, Fakulta stavební ČVUT v Praze

 

Provádění a jakost staveb, provoz budov

Využití speciálních izolačních hmot ke zlepšení tepelněizolačních vlastností výplní otvorů

Ing. Denisa Donova, Ing. Naďa Zdražilová, Ing. Vladan Panovec, VŠB – Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební

Energetická náročnost budov je dnes velmi aktuálním tématem. Se snižováním energetické náročnosti budov souvisí technické systémy budov a především samotné konstrukční řešení budov. Pozornost je zaměřena na tepelnětechnické parametry obvodových konstrukcí budov. Pro dosažení co nejlepších tepelnětechnických vlastností těchto konstrukcí je nutné používat v jejich skladbě materiály s velmi nízkou tepelnou vodivostí, tzv. tepelné izolanty. V souvislosti se zvyšováním tepelnětechnických požadavků na stavební konstrukce dochází k zásadnímu rozvoji izolačních materiálů. Přestože jsou nejčastěji používány tradiční izolační materiály, jako např. polystyren nebo minerální vata, stále častěji se při výstavbě setkáváme s novými ekologickými materiály a také s moderními materiály, které mají velmi nízkou tepelnou vodivost. Mezi tyto materiály lze zařadit tepelný izolant aerogel. Vzhledem k jeho ceně a vlastnostem však prozatím tento materiál nenachází uplatnění v oblasti kontaktních zateplovacích systému. Předmětem tohoto příspěvku je prezentace možnosti využití tohoto izolantu v rámci stavebnictví, a to v oblasti výroby okenních výplní otvorů.

 

Akustika systémů lehkých požárně odolných plochých střech na trapézovém plechu PROTECTROOF®

Pavel Rydlo, Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Isover, Praha

Lehké střešní pláště na trapézovém plechu jsou dnes dominantně používanou konstrukcí pro velkorozponové halové stavby, jako obchodní a logistická centra, výrobní a skladové haly apod. Nejnovější systémy jako např. systém PROTECTROOF® dosahují vysoké požární odolnosti REI 15 – REI 45 DP1. Také v oblasti akustiky vykazují tyto lehké a ekonomické konstrukce zajímavé vlastnosti. Jak se mění akustika střešních plášťů v závislosti na použité tepelné izolaci, hydroizolaci, popřípadě při doplnění extenzivního vegetačního souvrství vysvětluje tento příspěvek.

 

Akustika zateplovacích systémů ETICS

Pavel Rydlo, Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Isover, Praha

Hodnocení akustických vlastností zateplovacích systémů ETICS je v ČR zatím velkou novinkou, přestože nedodržení akustických vlastností konstrukcí patří mezi nejčastější podněty stížností obyvatel bytových staveb. Podstatným impulsem pro změnu akustického hodnocení zateplovacích systémů ETICS bylo vydání revize ETAG 004, která zásadním způsobem mění posuzování v této oblasti.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Nové viacnásobné izolačné zasklenia

Ivan Chmúrny, Katedra konštrukcií pozemných stavieb, Stavebná fakulta, STU Bratislava

Analýza vlastností trojskel a štvorskiel. Porovnanie tepelnotechnických a optických vlastností zasklení. Hľadanie konštrukcie štvorskla s rovnakou plošnou hmotnosťou ako má bežné trojsklo. Výhody a riziká použitia štvorskla.

 

Součinitel tepelné vodivosti stavebního systému NOVATOP – experimentální výsledky

Petr Kučera, Jaroslav Řehánek, Centrum stavebního inženýrství, Praha

V příspěvku se uvádějí hodnoty součinitele tepelné vodivosti stavebního systému NOVATOP – element. Je to stavební a konstrukční systém velkoformátových komponentů lepených z masivního smrkového dřeva. K lepení se používá polyuretanové lepidlo.

 

Energetické úspory, ekonomika, efektivnost

Ceny plynu a zemní plyn z břidlic

Milan Cikánek, nezávislý konzultant ČKAIT, Praha

Vývoj cen ropy s ohledem na vývoj cen odlišných komodit, výhled a jeho vliv na stavebnictví.

 

Vzdělávání – konference – recenze

Mezinárodní Studentská soutěž. Multi-Komfortní dům

Ladislav Kalivoda, Josef Smola, Josef Hoffmann a Martin Stark, katedra architektury, Fakulta stavební ČVUT v Praze
Autoři popisují strukturu a podmínky ojedinělé studentské mezinárodní soutěže zaměřené na kvalitní bydlení v pasivním standardu, v širším kontextu i na akustiku a požární bezpečnost.
Prezentovány jsou zkušenosti z již 11. ročníku soutěže. Zadáním byla revitalizace území v kazašské Astaně.

 

Izolace budov v konferenčním zrcadle – část VIII: EPS, ETICS

František Vörös, Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou

V další části informací z konferencí se budeme věnovat konferenci o EPS – Particle Foam 2015, třetímu ETICS Fóru a konferenci prevence odpadů.

 

Kvalita vnitřního prostředí budov

Akustické vlastnosti ETICS

Tomáš Pošta, divize Weber Saint-Gobain Construction Products CZ, a.s., Praha

 
Mikroklima školních budov a systém jejich decentrálního větrání

Petr Morávek, Martin Bažant, Jan Müller, Zdeněk Zikán, Atrea, Jablonec nad Nisou

V článku je hodnocen současný nevyhovující stav mikroklimatu školských budov v ČR. Uvádí se nový systém řešení decentrálním systémem větrání interiérovou vzduchotechnickou jednotkou, experimentálně realizovaným v učebně chemie v Základní škole v Jablonci nad Nisou.

 

Materiály a výrobky pro stavby

Interiérové izolační systémy FOAMGLAS®

Jan Vychytil, Pittsburgh Corning CR, Klášterec nad Ohří

Vnitřní zateplení se řeší v případech, kdy nelze izolovat z exteriéru. Po vnitřním zateplení se změní teplotní režim interiéru i namáhání konstrukcí – tepelné, vlhkostní i statické. Pro zateplení z interiéru je nutné použít spolehlivý a ověřený systém, na který jsou kladeny jiné nároky než na zateplení z exteriéru. Unikátním řešení jsou interiérové izolační systémy z parotěsných izolačních desek FOAMGLAS®.

 

Podpora a motivace

Představujeme Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

 

Informační servis

Výběr ze zahraničních časopisů

 

Informace ČKAIT

Semináře SVI ČKAIT