Úvodník

MP900362858


PF 2015

 

Energeticky úsporné budovy

Zkušenosti s převodem typového rodinného domu na pasivní standard v Kralupech nad Vltavou

Vladimír Nepivoda, ASTING CZ pasivní domy, Chrudim,

Pavel Zemene, Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou

Sdružení EPS ČR podporuje projekt výstavby a monitorování pasivního domu, který získal hlavní cenu v kategorii STAVBA ve 12. ročníku soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2013. Soutěž je vyhlašována pod záštitou předsedy vlády a podporována třemi ministerstvy (Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR). Porota ocenila zejména úspěšnou změnu projektu typového rodinného domů na pasivní standard. Ukázalo se, že pasivní rodinný dům může být k nerozeznání od typového domu; s pomocí dotace z Nové zelené úsporám může být postaven za stejné náklady, a práce zvládne i stavební firma bez zkušeností s pasivními domy, pokud spolupracuje s odborníky z oblasti pasivních domů. Dobrá zpráva je, že po roce provozu se potvrzují počáteční předpoklady a výpočty o spotřebě, komfortu a kvalitě vnitřního prostředí.

 

2015 – Brusel zpasivňuje – od stimulace k regulaci

Grégoire Clerfayt, Division Energie, Bruxelles – Environnement, Institut Bruxellois pour la Gestion de l'Environnement

Prezentace unikátního programu, jehož výsledky mohou být inspirací i pro české úřady. Způsoby uplatňování pasivního standardu v Bruselském regionu – základní údaje, zpětné vazby, systémy podpory, cíle vládní politiky. Projekt programu Inteligentní energie pro Evropu, snaha vyvolat úspěšnou realizaci NZEB v celé EU s využitím pasivních domů, napájených v maximální možné míře z obnovitelných zdrojů energie jako základu.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Metodika odhadu teplotního faktoru vnitřního povrchu v oblasti zasklívací spáry otvorových výplní

Roman Jirák, DECOEN, Jindřichův Hradec

Povrchová teplota jako jeden z nejsledovanějších parametrů otvorových výplní a lehkých obvodových plášťů nejen v České Republice posuzuje konstrukce z pohledu rizika kondenzace vodních par, resp. z pohledu jejich zdravotní a hygienické závadnosti či nezávadnosti vzhledem k prostředí, do kterých jsou zabudovávány. Jeho smyslem je určení, zdali je daná konstrukce vhodná pro konkrétní okrajové podmínky, nebo je nutné zvolit konstrukci odlišnou.

 

Vliv geometrie budovy na plochu obvodového pláště

Jaroslav Řehánek, Centrum stavebního inženýrství, Praha

V příspěvku se uvádí jednak způsob stanovení minimální velikosti plochy obvodového pláště v závislosti na rozměrech budovy podle postupu popsaného v publikaci [1], jednak vliv kompaktnosti budov na zmenšení plochy obvodového pláště budovy.

 

Vliv větracích mřížek na proudění vzduchu v mezeře provětrávané fasády

Erik Šagát, Libor Matějka, VUT v Brně, Fakulta stavební

Porovnání (komparace) se zabývá analýzou vlivu vybraných druhů větracích mřížek na proudění a teplotu vzduchu v přirozeně provětrávané mezeře fasády. Z naměřených výsledků vyplývá, že existuje značný prostor pro optimalizaci návrhu větracích mřížek pro provětrávané fasádní konstrukce.

 

Materiály a výrobky pro stavby

Konštrukčné detaily pre domy s veľmi nízkou potřebou energie na vykurovanie

Martin Mihál, Xella Slovensko, Bratislava

Článok prezentuje konštrukčne detaily pre domy s veľmi nízkou potrebou energie na vykurovanie. Uvádza vypočítané hodnoty prídavnej tepelnej straty vybraných detailov, ako aj najnižšie vnútorné povrchové teploty z hľadiska hygienického kritéria.

 

Měření a využití tepelně akumulačních panelů PCM

Martin Koláček, Martin Zálešák, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky.

V článku autoři uvádějí částečné výsledky výzkumu chování a aplikace tepelně akumulačních panelů, založených na fázové změně materiálu při běžných teplotách ve vnitřním prostředí budov. Měření akumulačních panelů představovalo především měření vlastností a možností uplatnění těchto panelů. Měřené parametry jsou časová konstanta a součinitel přestupu tepla a jejich změny při povrchové úpravě panelů. Pro možnost modelování různých situací aplikace těchto akumulačních materiálů byl vytvořen také model v simulačním prostředí SolidWorks®.

 

Kvalita vnitřního prostředí budov

Vliv druhu oken na kvalitu větrání ve školách

Roman Šubrt, sdružení Energy Consulting, České Budějovice

Je možné v učebnách zajistit dostatečnou výměnu vzduchu při vyučování přirozeným způsobem? Jaký vliv na kvalitu mikroklimatu má výměna otvorových výplní. Zajímavé porovnání výsledků měření koncentrace CO2 v několika školách a učebnách s rozdílnými typy oken a způsoby větrání.

 

Vzdělávání – konference – recenze

Oslavy 150. výročí založení průmyslové školy ve Volyni

Jiří Homolka, ředitel VOŠ a SPŠ Volyně

 

Izolace budov v konferenčním zrcadle, část 1

František Vörös, Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou, Česká technologická platforma – plasty

Jedním z důležitých zdrojů informací jsou konference. Problémy konkurenceschopnosti chemického průmyslu, včetně plastů, se zabývala konference PolyTalk 2014. O významu vědy k ochraně spotřebitelů plastů se zabývala konference v Berlíně. Informace z těchto akcí jsou přiblíženy k problémům izolací budov. V další části budou podány informace o dalších třech konferencích konaných koncem roku 2014.

 

Studium navrhování energeticky efektivních staveb na katedře architektury Fakulta stavební ČVUT Praha

Josef Smola, Projektový a inženýrský ateliér, Praha

Již více než dva roky se na katedře architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze vyučuje problematika energeticky efektivních staveb. Základem je neotřelá forma a metodika výuky inženýrů architektů, s důrazem na nízkou energetickou náročnost budov a environmentální souvislosti. Na příkladech se prezentují charakteristická témata semestrálních projektů. Představuje se nově otevřený magisterský Ateliér udržitelné, energeticky efektivní architektury.

 

Energetické úspory, ekonomika, efektivnost

Energetická efektivita oken historických budov

Dagmar Exner, Elena Lucchi, Alexandra Troi, Eurac Research – Istituto per le Energie Rinnovabili (Institut energie z obnovitelnych zdrojů), Bolzano/Bozen, Italie, Franz Freundorfer, Passivhaus Consulting (Poradenstvi v oblasti pasivních domů) Franz Freundorfer, Oberaudorf, Německo, Mathilde Andre, Menuiserie (Truhlařstvi) Andre Sarlv, Chavannes, Francie, Waltraud Kofler Engl, Úřad pro architektonické a umělecké památky, Bolzano, Itálie

 

Metoda, jejíž pomocí lze zlepšit energetickou efektivitu oken v historických budovách, a to skrze progresivní přístup, který respektuje dokumentární hodnotu. Nejdříve je vysvětlena památková hodnota historických oken, skla a rámu, popsán ucelený přístup k fasádě a následně je rozebrána výměna stávajícího okna za vysoce účinný systém.

 

Informační servis

Výběr ze zahraničních časopisů
Výstavy a veletrhy v ČR v 1. pololetí 2015
Výstavy a veletrhy v SR v 1. pololetí 2015