MP900362858Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Přehled vybraných ČSN vydaných v červenci až září 2013
Jan Kolomazník, ÚNMZ
Nové normy, týkající se větrání budov (nově zavedeny překladem), plastových a pryžových parozábran, výpočtu součinitele prostupu tepla vrat, dále řada norem se specifikacemi pro průmyslově vyráběné tepelněizolační výrobky pro zařízení budov a průmyslové instalace a řada norem pro stanovení různých vlastností tepelněizolačních výrobků pro použití ve stavebnictví.
 

Navrhování, teorie, průzkumy

Je plošná hmotnost jednoznačným určujícím parametrem tepelných vlastností lehkých konstrukcí?
Jaroslav Řehánek, Centrum stavebního inženýrství, Praha
V článku se prokazuje, že plošná hmotnost není určujícím parametrem tepelnětechnických vlastností stavebních konstrukcí. Výchozí veličinou je k tomuto průkazu Fourierova číslo. Pro ilustraci se uvádí jako příklad vývoj cihelného zdiva.
 
Doba kondenzace vodních par v oblasti zasklívací spáry okenních konstrukcí
Roman Jirák, DECOEN, Dolní Město
Příspěvek se zabývá časovým úsekem, kdy dochází v průběhu dne ke kondenzaci vodních par na vnitřním povrchu, a závažností tohoto jevu.
 
Dynamické tepelněvlhkostní hodnocení stavebních konstrukcí
Petr Slanina, Praha
V článku je představen dynamický model současného šíření tepla a vlhkosti, jenž je použit ve dvou praktických příkladech. První příklad popisuje, jaký vliv na šíření tepla má sluneční záření dopadající na stěnovou konstrukci. Druhý příklad ukazuje, jak rychle bude vysychat mokrá stěnová konstrukce v závislosti na její vnější povrchové úpravě.

EPBD II

Odpovědi na často kladené dotazy k zákonu č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
 

Pasivní domy

Zkušenosti s výstavbou a provozováním pasivní administrativní budovy OTAZNÍK
Jan Neuwirt, INTOZA, Ostrava-Hulváky
Poznatky z výstavby a dvouletého provozování pasivní administrativní budovy Otazník v Ostravě. Architektonické a konstrukční řešení budovy, technické parametry, vybrané použité materiály. Celková spotřeba elektrické energie a finanční náklady na provoz budovy od jejího uvedení do provozu, porovnání spotřeby a nákladů za jednotlivá období, využívání vnitřních zdrojů energie.
 

Materiály a výrobky pro stavby

Vplyv tepelných mostov na tepelné straty obytnej budovy navrhnutej v konštrukčnom systéme Ytong
Rastislav Menďan, STU Bratislava, Stavebná fakulta
Príspevok prezentuje metódu výpočtu ΔU hodnoty (zvýšenie súčiniteľa prechodu tepla vplyvom tepelných mostov) na reálnom bytovom dome. Bytový dom je realizovaný v rôznych variantoch riešenia, a to bez zateplenia obvodových stien a so zateplením z vonkajšej a vnútornej strany tak, aby bolo možné sledovať tento vplyv na výslednú hodnotu ΔU.
 

Energetické úspory, ekonomika, efektivnost

Tepelné ztráty způsobené dešťovými odpadními potrubími
Vladimír Valenta, nezávislý konzultant, Jakub Vrána, VUT Brno, Fakulta stavební
V příspěvku je uveden způsob stanovení tepelné ztráty ve vnitřním prostředí od dešťového odpadního potrubí, které odvádí dešťové vody ze střech a prochází tímto prostředím.
 

Provádění a jakost staveb, provoz budov

Zkušenosti z realizace pasivního bytového domu pro seniory v Modřicích
Josef Smola, Projektový a inženýrský ateliér, Praha
Příspěvek do sborníku se cíleně zaměřuje na obvykle méně publikované informace z postupu výstavby a na problematiku kontroly realizace stavby. Vzhledem k možnému rozsahu se soustřeďuje zejména na věci obecné platnosti stavebně architektonické části, které lze zevšeobecnit. (Další shromážděné poznatky by si jistě zasloužily pokračování.)
 

Podpora a motivace

Stavba roku 2013 – vyhlášení výsledků soutěže
 

Vzdělávání – konference – recenze

Světová konference a výstava o izolacích – GIC 2013
František Vörös, konzultant Sdružení EPS ČR, Kralupy nad Vltavou
Shrnutí průběhu osmého ročníku světové konference Global Insulation Conference and Exhibition 2013 na základě osobní účasti autora.
Konference a výstava je organizována každoročně; první ročník se konal v Bruselu v roce 2006, další roky byla pořádána v Berlíně (2007), Barceloně (2008), Praze (2009), Londýně (2010), Torontu (2011) a Rize (2012). Letos se akce konala v německém příhraničním městě Cáchy, a přilákala 155 delegátů z 27 různých zemí – Rakouska, Belgie, Brazílie, Kanady, Číny, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Německa, Řecka, Itálie, Lucemburska, Mexika, Nizozemska, Nového Zélandu, Ruska, Saudské Arábie, Slovinska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Turecka, Spojených arabských emirátů, Velké Británie, Ukrajiny a USA.
 

Informační servis

Výběr ze zahraničních časopisů
Spolupráce ČKAIT a SFRB
 

Informace ČKAIT

Semináře SVI ČKAIT
 

Informace Sdružení EPS

Představujeme členskou základnu – TERMAN – JANOUŠEK spol. s r.o., Chomutov
 

Informace CPD

Centrum pasivního domu: Nejsilnější hlas energeticky úsporných domů v České republice